Warto zadać sobie pytanie, jakie funkcje gastronomiczne powinna mieć kasa fiskalna? Jako pierwszy czynnik należy wziąć pod uwagę wszelkie potrzeby biznesu, ich praktyczne zastosowanie, a także fakt, na ile owo urządzenie jest w stanie pomóc w zarządzaniu.
Kasa fiskalna dotykowa w gastronomii powinna spełniać kilka podstawowych funkcji. Powinna móc obsługiwać kilka paragonów jednocześnie, powinna mieć funkcję dzielenia paragonu, możliwość płatności kartą, dzielenia należności na różnego rodzaju formy płatności, powinna w łatwy sposób wystawiać faktury. Tego rodzaju kasy fiskalne muszą rozliczać stan gotówki i rozliczanie zmian, współpracować z wagą, w łatwy sposób modyfikować bazę towarową kasy, musi zapewniać stały dostęp do danych sprzedażowych, pomóc w obsłudze gospodarki magazynowej, recepturach, posiadać wygodny ekran, posiadać łączność online dla kas, posiadać zamówienia kuchenne oraz system przywoławczy.
Jakie kasy fiskalne wybrać do gastronomii? W tego rodzaju biznesach najistotniejsze jest sprawne planowanie, a także sprawna kontrola nad zarządzaniem lokalu. Urządzenie fiskalne natomiast powinno przekazywać do restauratorów raporty dotyczące magazynu, sprzedaży, a także transakcji wykonywanych w czasie rzeczywistym. Tego rodzaju dane powinny być dostępne online, aby możliwe było zarządzanie biznesem przez internet na odległość. Kasa fiskalna mini powinna także przyjmować wszystkie możliwe formy płatności, tj. kartę, przelew, gotówkę, oraz płatność telefonem. Zwykłe kasy fiskalne, pomimo tego iż są tańsze, nie dają rady w specyficznej branży gastronomicznej. Niezbędne w gastronomii funkcje posiadają droższe oraz bardziej skomplikowane systemy POS. Aktualnie nowoczesne stanowiska czasowe, które obsługują płatności bezgotówkowe można nabyć w cenie zwyczajnej kasy fiskalnej. Nowelizacja ustawy dotyczącej prowadzenia ewidencji za pomocą kasy fiskalnej online mówi, że konieczna jest ona w przypadku świadczenia usług, które związane są z wyżywieniem w stacjonarnych placówkach oraz sezonowo.